kedd



Egy szerelem amit titkolni kell / Love to hide / Un amour a taire

színes, feliratos, francia filmdráma 2005

Rendező:Christian Faure

Szereplők:
Jérémie Renier, 
Louise Monot,
Bruno Todeschini 

A második világháború idején, Franciaországban játszódik a történet. A főszereplő Jean, édesapja mosodájának leendő örököse. Boldog szerelemben él Phillippel, aki munkásember, de próbálja a zsidókat menteni. Egy nap felbukkan Jean gyerekkori barátja, a zsidó Sara, akinek egész családját kiírtották menekülés közben. Jean haza nem viheti a lányt apja zsidóellenessége miatt, így a barátjához viszi. Phillipp szívesen fogadja. Kérdés, hogy a Jeanba hosszú évek óta szerelmes Sara hogyan viseli a két fiú szerelmét. Jean elég gyorsan tiszta vizet önt a pohárba, s Sara szereti annyira, hogy elfogadja a helyzetet. Hármójuk harmonikus barátsága töretlennek tűnik, ám Jean testvére Jacques kiszabadul a börtönből. Puszta testvéri féltékenységből, és a félreértések kegyetlen egymásutánjából következően gyakorlatilag megöleti testvérét. Kapcsolatai révén letartóztatják Jeant, hogy majd ha az előre megbeszéltek szerint kiszabadul, akkor ő a megmentő szerepében tetszeleghessen. Csakhogy Jeant egy megfigyelő azzal vádolja meg, hogy a fiú egy német tiszt szeretője. Ez abban a korba több szempontból halálos bűn. Jean munkatáborba kerül, majd egy „átnevelő táborba”. Innen kerül haza évekkel később, de a kínzások, kísérletek annyira megtörték, hogy már csak egy élő halott. Míg ő szenved a munkatáborban Phillippet a gestapo emberei megölik, Sara hozzámegy Jacqueshoz. Idővel aztán kiderülnek Jacques bűnei, a börtönben öngyilkos lesz. A film végén ugrunk egy nagyot az időben, Sara már felnőtt unokáival látogat el a Washingtoni Holokauszt Emlékműhöz, hogy emlékezzen.

szerda



Menedék / Le refuge 

színes, feliratos, francia filmdráma, 88 perc, 2009 

rendező: François Ozon

szereplők: 
Isabelle Carré (Mousse)
Melvil Poupaud (Louis)
Louis-Ronan Choisy (Paul)
Pierre Louis-Calixte (Serge)
Claire Vernet
Jean-Pierre Andréani
Marie Riviere
Jérôme Kircher

Mousse és Louis fiatalok, szerelmesek és heroin függők, így esik meg, hogy mindketten túladagolják magukat. Louis meghal, Mousse pár hét kóma után magához tér, ekkor tudja meg mi történt szerelmével, és azt is, hogy terhes. A lány önmaga, a fiú családja és persze a drog elől vidékre menekül, és egy barátja házában húzza meg magát, ám egy szép napon felkeresi halott kedvese öccse - aki...

szombat



High Art

színes, feliratos, amerikai filmdráma ( 1998 )

rendező: Lisa Cholodenko

szereplők:
Radha Mitchell (Syd)
Ally Sheedy (Lucy Berliner)
Patricia Clarkson (Greta)
Gabriel Mann (James)
Charis Michelsen (Debby)
David Thornton (Harry)

Egy fiatal nő gyakornokként helyezkedik el egy kis magazinál egy kábítószerfüggő leszbikus fényképészel együtt. Mindketten igyekeznek kihasználni egymást saját karrierjük érdekében, miközben lassan beleszeretnek egymásba.

kedd


A tehetséges Mr. Ripley / The Talented Mr. Ripley 

színes, feliratos, amerikai krimi, 133 perc, 1999 

rendező: Anthony Minghella

szereplők: 
Matt Damon (Tom Ripley)
Jude Law (Dickie Greenleaf)
Gwyneth Paltrow (Marge Sherwood)
Cate Blanchett (Meredith Logue)
Philip Seymour Hoffman (Freddie Miles)
Jack Davenport (Peter Smith-Kingsley)
James Rebhorn (Herbert Greenleaf)
Sergio Rubini (Roverini felügyelő)
Philip Baker Hall (Alvin MacCarron)
Celia Weston (Joan)
Ivano Marescotti (Verrecchia)
Rosario Fiorello (Fausto)
Stefania Rocca (Silvana)

Milyen messzire mennél, hogy valaki más lehess? Az 1950-es években játszódik a Patricia Highsmith kiváló regényéből készült film. Tom (Matt Damon) pénztelen New York-i fiatalember, alkalmi munkákból él. Meghívják egy kerti mulatságra zongorázni, ezért kölcsön kér egy alkalomhoz illő ruhát. A tömegben elvegyült Tom összeismerkedik egy gazdag úriemberrel. Nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy a felső tízezer köreibe beljebb lépjen, ezért azt állítja, ismeri a milliomos fiát. Ezer dollár jutalmat ajánl fel az apa Tomnak, ha visszahozza őt Itáliából. Tom ehelyett összebarátkozik a tékozló Dickie-vel (Jude Law) és menyasszonyával, Marge-dzsal (Gwyneth Paltrow). Egy darabig élvezik a temérdek luxust és egymás társaságát. Tom észreveszi, hogy mindennek nemsokára vége szakadhat. Tovább akar lépni a ranglétrán, minden áron.